Lykke eller langt liv

 

Et langt liv det må være nok”, svarede hun, – og jeg undrede mig meget.

Dengang var jeg omkring 14 år, og halskæder med kinesiske tegn var populære. Jeg havde da også ét, som jeg gik med og som havde betydningen “dobbeltlykke”. En anden pige i kvarteret bar en tilsvarende halskæde blot med tegnet “langt liv”. Hendes mor spurgte mig engang om betydningen af mit og efter at have fortalt det, konkluderede hun: “Et langt liv det må være nok”.

Jeg var kun et stort barn dengang, men jeg undrede mig meget over hvordan et voksent menneske kunne nå frem til det ræsonnement. Kunne ikke forstå, hvordan et langt liv skulle være et gode i sig selv. Som dengang holder jeg stadig på lykken.

Og jeg er ikke overtroisk, men jeg ved, at den pågældende pige voksede op og gik en del udfordringer i møde. Jeg tænker på, at jeg gerne ville have delt min dobbeltlykke med hende. Men så tænker jeg videre – tænker på, at måske synes hun, ligesom jeg, at hun har været ganske heldig her i livet. – På trods af at det set udefra måske syner af noget andet.

 

Senere udtalte en anden kvinde: “Jeg er selvfølgelig ked af, at din far er alvorlig syg, men hvis han ikke var blevet det, ville dit liv næsten have været for perfekt”.

What?! Den udtalelse fremkaldte endnu større undren fra min side. Jeg var 23 år, min far var erklæret uhelbredelig syg, og jeg havde ikke opfattet mit liv som værende perfekt. Men mine udfordringer var tydeligvis forblevet usynlige for hende.

♦♦♦

 

I dag er mine største vanskeligheder meningittens efterladenskaber. Men trods følgevirkningernes udprægede grad af indflydelse på og prægning af min hverdag, så har jeg med tiden fundet stor ro og glæde i mit nuværende liv.

Det viser så tydeligt, at ingen udefrakommende kan konkludere, hvorvidt et andet menneskes liv er en succes eller ej. Ingen af os har kendskab – eller forstand –  til at definere hinandens liv som lykkelig eller ulykkelig. Hvad der synes at være det ene, er måske i virkeligheden det andet. Vi tænker og tror alle så meget om hinanden, men ved i virkeligheden så lidt om, hvad vi hver især indeholder.

Vi kan forsøge at minimere vores fordomme, fortolkninger og fejlbedømmelser og i stedet være åbne for hinanden. Og vi kan håbe på både et langt liv og dobbelt lykke. – Omend den kombination af ord forekommer mærkværdig for; kan lykke gradbøjes eller fordobles, kan man være lidt lykkelig eller dobbelt lykkelig?

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentarer

  • SVAR

    Som altid fantastisk skrevet og hvor rammer du plet 💙💙💙

    • SVAR

      Tusind tak Inge❤